Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?
Klima Filtresinin Temizliği İhmale Gelmez
Ortamı toz, bakteri gibi kirletici partiküllerden arındıran klima filtreleri, yeterli sıklıkta, gereği gibi temizlenmediğinde bu işlevlerini yerine getiremez. Bu da çeşitli sorunlara yol açmakta.
Temizlenmeyen filtreler, solunan havanın kalitesini düşürdüklerinden, başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere birçok hastalığı tetikleyebilir. Özellikle astım hastaları için klima temizliği çok daha önemli. Kirli şekilde çalışmaya devam eden filtreler, bir akciğer enfeksiyonu olan lejyoner hastalığına neden olabilmekte.
Filtre temizliğinin ihmali, klimanın performansını da düşürecektir. Bu da ısıtma ve soğutma işlevlerinin gereği gibi yerine getirilmemesi anlamına geliyor. Performans düşüşüne ek olarak kirli filtre, gereğinden fazla enerji tüketimine de yol açar. Fazla enerji tüketimiyle düşük performans ise düşük verim anlamına geliyor. Tüm bunların yanı sıra, kötü koku da filtre temizliğinin aksatılması sonucu karşılaşılan sorunlardan.
Duvar tipi (ev tipi) klimaların ayda bir kez temizlenmesi gerekmekte. Ortamın tozluluk derecesi yüksekse temizliğin sıklığı on beş günde bir olarak arttırılabilir.
Peki, Klima Filtresi Nasıl Temizlenir?
Klima Filtresi Temizliği
Bir güvenlik önlemi olarak, klimanın elektrikle bağlantısını keserek işe başlayın.
Filtreyi, klimanın ön kısmındaki kapağı açarak çıkarabilirsiniz. Cihazın üstünde yer alan kolay çıkarılabilir filtreleri ise kendinize hafifçe çekerek çıkarmanız mümkün.
Yıkama işlemine geçmeden önce, elektrikli süpürge yardımıyla filtreyi tozdan arındırmanızda fayda var. Ardından yumuşak özellikte bir temizleyici içeren (bulaşık deterjanı gibi) su içinde filtreyi bir süre bekletin.
Elinizle nazikçe ovarak ve musluktan akan su altında, kalan kiri filtreden çıkarın. Filtreye zarar verebilecek kadar sert bir araçla silme işlemini gerçekleştirmemelisiniz.
Ayrıntılı bir temizlik için panel aralıklarının da temizlenmesi gerekmekte. Bu işlem azami derecede dikkat gerektirdiğinden teknik servise bırakılmalı. Serpantin olarak adlandırılan bu bölümün temizliğini birkaç ayda bir yaptırmayı ihmal etmeyin.
Bu Detaylara Dikkat!
Klima Filtresi Nasıl Temizlenir sorusunun ardından gündeme, temizlik sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği geliyor.
Filtreyi kurutmak için direkt güneş ışığına bırakmak ya da saç kurutma makinesinden yardım almak gibi yöntemlere başvurmayın. Yüksek ısı filtreye zarar verecektir. Yıkadığınız filtreyi serin, kuru ve gölge bir yerde kendi kendine kurumaya bırakın.
Filtreyi yeniden cihaza yerleştirmek için tamamen kurumasını beklemeniz gerekiyor. Filtre yokken klimayı çalıştırmayın.